Amiens, de stad van Jules Verne
19 augustus 2021 

Amiens, de stad van Jules Verne

Op slechts 4 uur van Utrecht ligt Amiens, ook wel de bloem van Picardië genoemd. Deze stad is vooral bekend om de grootste kathedraal van Frankrijk, de Notre Dame d’Amiens. Dit meesterwerk van gotische architectuur is een Unesco werelderfgoed en is vooral in de zomer een bezoek waard!

Normaal is de kathedraal wit maar tijdens de klankspelen verandert het in een kleurrijk schouwspel. De façade is op een speciale wijze gereinigd. Niet met zandstralers maar met laser, een ware wereldprimeur. Dit zorgt ervoor dat de beelden in tact blijven en dat sporen van de reeds lang verdwenen veelkleurige beschildering zijn teruggevonden. Op basis hiervan is een reconstructie gemaakt van de kleuren welke op de enorme portalen worden geprojecteerd tijdens de muziek- en lichtshow.

Dit klankspel is er van half juni tot half september en gedurende de hele maand december. En het sprookjesverhaal wordt in het Frans, Duits en Engels maar ook in het Nederlands verteld!

De stad van Jules Verne en Giethoorn aan de Somme

Jules Verne, de auteur van ‘Reis rond de wereld in 80 dagen’ bracht de laatste 35 jaar van zijn leven in Amiens door. Op verschillende plekken in Amiens wordt hij herdacht. Zo is zijn woonhuis, het Maison de la Tour, een van de levendigste schrijvershuizen ter wereld. Met zijn werkkamer en de nagebouwde kajuit van zijn jacht. Een bezoek waard is het Cirque Jules Verne, een van de zeven overgebleven stenen circussen van Frankrijk. Na een renovatie is het in 2003 heropend en nu kan je het gebouw weer bewonderen tijdens een van de voorstellingen.

De drijvende tuinen of les Hortillonnages zorgen voor de bijnaam Giethoorn aan de Somme. Tijdens een rondvaart op een punter vaar je langs de eilandjes met hun tuinen en moestuinen. Elke zaterdag is hier markt en op de 3e zondagochtend in juni wordt een feestelijke markt gehouden met de verkopers in traditionele klederdracht. Een prachtig schouwspel.

Grootste antiekmarkt van Noord-Frankrijk

Twee keer per jaar wordt in Amiens de Réderie, de grootste antiek/brocantemarkt van Noord-Frankrijk gehouden. Een zondagse Réderie in Amiens begint reeds vroeg. Vanaf vijf uur in de ochtend zijn er niet minder dan 500 professionelen en 1500 particulieren uit heel Frankrijk die hun kraampjes opzetten. De 51 straten vormen een groot antiekwarenhuis voor de snuffelaars uit de regio.

In april en oktober wordt deze markt gehouden. De Réderie d’automne is in 2021 op  oktober.

HolidayBreak in Amiens

Amiens is een gezellige stad met veel bezienswaardigheden, pittoreske geveltjes, leuke winkels en gezellige restaurantjes aan het water. Een aanrader om te overnachten is het Mercure Cathédrale, vlakbij de kathedraal, in het gezellige centrum van Amiens.

  Booking.com