Wandelen in de wijnregio Rheinhessen
04 april 2022 

Wandelen in de wijnregio Rheinhessen

Het heuvelachtige Rheinhessen is het grootste wijngebied van Duitsland met een nieuwe generatie wijnboeren die garant staan voor topwijnen. Klassieke witte druivensoorten zoals Rivaner, Silvaner en Riesling maar ook rode rassen zoals Portugieser en Dornfelder kom je hier tegen.

Het is een prachtig wandelgebied met wereldberoemde wijngaarden, prachtige vergezichten en historische bezienswaardigheden. Dat kom je bijvoorbeeld allemaal tegen op de RheinTerrassenWeg. Deze 75 km lange wandelroute loopt van Worms naar Mainz, langs de Rijnvallei, en is geschikt voor lange afstandswandelingen maar ook korte, afwisselende tochten. 

Overnacht in een van de wijndorpen waar de nieuwe generatie wijnboeren de wijn een enorme kwaliteitsimpuls hebben gegeven. De druiven worden steeds vaker handmatig geoogst in plaats van machinaal en het land wordt biologisch bewerkt.

Idyllische wijndorpjes en imposante kathedraalsteden

Je wandelt door het grootste wijngebied van Duitsland langs idyllische wijndorpjes en imposante kathedraalsteden. Met een gemiddelde van 15 km per dag wandel je in 5 dagen tijd van Mainz naar Worms. Eerst van Mainz naar Bodenheim, dan naar Nierstein, van Nierstein naar Guntersblum, dan verder naar Osthofen en van daaruit naar eindpunt Worms. Aan de Rheinterrassenweg liggen zeven extra wandelingen naar bijzondere bezienswaardigheden, zoals Schloss Schwabsburg, Königstuhl, Vulkanschlot en Glockenberghütte.

Het historische Mainz is de stad van Johannes Gutenberg, uitvinder van de moderne drukkunst. In het museum op het marktplein vind je uitgebreide informatie over zijn leven en werk. Hier zijn ook twee van de beroemde Gutenbergbijbels te zien. Heb je zin in luxe, boek dan in de binnenstad van Mainz een vijfsterrenhotel. De Rheinterrassenweg begint bij de ruïnes van het Romeinse theater.

mainz

Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Silvaner, Scheurebe en Müller-Thurgau

Kort na vertrek bereikt het pad de hoogten boven het Rijndal en zie je wijnstokken zover het oog reikt. Rode en witte druiven gloeien in de zon. Müller-Thurgau, Riesling, Silvaner, Scheurebe, Pinot Blanc en Pinot Gris bedekken de glooiende hellingen. Het pad volgt de rand van de helling naar het zuiden en biedt een prachtig uitzicht over het Rijndal, tot aan Frankfurt en het Odenwald. 

Kort voor het stadje Nierstein bereikt het pad de Roter Hang. De naam ontleent dit wijngebied aan de rode kleur van de ijzerhoudende bodem. De wereldberoemde Riesling-wijngaarden profiteren van deze vruchtbare grond.

Kort voor Worms verlaat het pad de wijngaarden en loop je langs velden en weiden. De torens van de kleinste van de drie keizerlijke kathedralen langs de Rijn wijzen de weg naar het centrum van Worms. In de stad van de Nibelungen vochten de legendarische figuren Kriemhild en Brunhild: veel fonteinen en monumenten zijn aan hen opgedragen. Ook de hervormer Maarten Luther wordt in Worms herdacht.

Wiesbaden & de Rheingau

Aan de andere kant van de Rijn ligt Wiesbaden met een heel andere sfeer dan Mainz. Wiesbaden wordt ook wel de poort van de Rheingau genoemd. Je kunt zo 2 wijnregio's combineren! Bezoek ook WineBreaks.nl voor meer informatie.

Met de auto of trein

Rheinhessen is een ideale toeristische bestemming vanuit Nederland en België. Het ligt op een paar uur rijden en je bent meteen in een heel andere wereld.

Tip: je kunt ook de trein nemen naar de Rheinterrassenweg. Reis met de internationale trein naar Mainz en elk wijndorp heeft een station waardoor de route eenvoudig in etappes is in te delen. 

  Booking.com