De zoutpannen van Añana in Baskenland
26 maart 2019 
in Spanje

De zoutpannen van Añana in Baskenland

De zoutvlaktes van Añana in Baskenland zijn een van de oudste zoutfabrieken ter wereld, met meer dan 7.000 jaar oude geschiedenis. Deze zoutvallei is momenteel een van de meest spectaculaire en best bewaarde culturele landschappen in Europa. Zijn waarde ligt niet alleen in de unieke architectuur of in de meer dan 7.000 jaar gedocumenteerde geschiedenis maar ook in de geologische kenmerken, biodiversiteit en de perfecte harmonie van dit alles.

Het kostbare zout komt uit een oude zee van meer dan 200 miljoen jaar en is volkomen zuiver. De bijzondere kwaliteit van het zout wordt ook herkend door een groot aantal bekende chefs zoals Joan Roca en de chef van Marqués de Riscal. Deze ambassadeurs hebben hun eigen zoutpan en gebruiken het zout in hun keuken.

Bezoek ook de Zout spa tijdens een tour

Dat zout ook een heilzame werking heeft bij vele klachten is bekend. Denk bijvoorbeeld aan huid- en gewrichtsklachten. Het zoutgehalte in het water is 240 gram per liter en je kan dit zelf ervaren in de Zout Spa met voet- en armbaden in de openlucht. Deze ‘spa’ is geopend van april tot oktober en de toegang is gratis bij een tour.

Er zijn verschillende tours van een (virtuele) rondleiding tot een tour met proeverij en een zout workshop. Tijdens deze workshop, die alleen in de zomer plaatsvindt, ervaar je hoe het is om zout te winnen. Van het vullen van de zoutpannen tot het ‘oogsten’ van de zout. 

Het gehele jaar kan je de tour doen met de proeverij. Een leuke ervaring waarbij je meer leert over de verschillende zoutsoorten en deze ook proeft!

De zoutvlaktes zijn het hele jaar te bezoeken en vanaf ongeveer april tot oktober kan je de zoutwerkers aan het werk zien. Dit is wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij regen kan er geen zout gewonnen worden.

In juli wordt het Feria de La Sal gehouden. Als je de beelden ziet, spectaculair!

De Vallei van Añana ligt op 30 km van Vitoria-Gasteiz, hoofdstad van de Rioja Alavesa.


Aanbod

Boek een stedentrip naar Bilbao en maak een uitstapje naar dit gebied met een huurauto. De zoutvallei ligt op ongeveer 1 uur rijden vanaf Bilbao.

Meer info ...