Chocolade, bier en meer in Brussel
21 augustus 2023 

Chocolade, bier en meer in Brussel

Liefhebber van chocolade en bier? Dan is Brussel een smakelijke bestemming voor een stedentrip. Deze Europese hoofdstad heeft veel te bieden op gebied van culinair gebied maar ook de Europese wijk is een bezoek waard. Brussel herbergt daarnaast diverse Unesco Werelderfgoeden. Naast de bekende Grote Markt vier gebouwen van Victor Horta in de prachtige Art Nouveau-stijl.

Ontdek culinair Brussel tijdens een chocolade & bier tour met een bezoek aan chocolatiers waar je niet alleen kunt proeven maar ook alle ins en outs hoort over deze lekkernij. Ditzelfde geldt voor het bier. Tijdens het proeven van de biertjes in verschillende locaties leer je meer over de geschiedenis, de verschillende soorten en meer. Vroeger kwam niet alleen de melkboer langs maar ook de brouwerij en werd bier met 1% gedronken bij de lunch door de hele familie. Heel erg leuk om te doen!


Bezoek een van de twee chocolademusea

Bezoek ook een van de 2 of beide chocolademusea die Brussel rijk is; het Belgian Chocolate Village bij de Basiliek of Choco-Story, waar de bezoeker alles over de geschiedenis van de chocolade te weten kan komen. De Belgian Chocolate Village is met zijn 900 m² één van de grootste aan chocolade gewijde musea. Het parcours toont elke fase van de productie van chocolade, de gebruikswijzen, de geschiedenis, de heilzame effecten, de economie en de diversiteit. Het parcours prikkelt alle zintuigen van de bezoeker terwijl een tropische serre de teelt- en ontwikkelomstandigheden van cacaobomen reproduceert. In het goed uitgeruste chocoladeatelier dat deel uitmaakt van het museumparcours, kan je een ambachtelijke chocolatier aan het werk zien die je zijn allerlaatste creatie laat proeven.

Choco Story Brussels loodst je binnen in de wereld van de chocolade: van cacaoboon tot beroemde Belgische praline. Een smaakvolle reis! Onderweg krijg je de kans om te proeven van cacaomassa, cacaoboter en verschillende soorten chocolaatjes. Het hoogtepunt van het bezoek: de demonstratie. Elke dag wijdt de meester-chocolatier bezoekers in alle geheimen van de artisanale chocoladeproductie in. Ook workshop!

Belgische biertjes Cultureel Erfgoed

Na de Franse keuken zijn  ook de Belgische biertjes cultureel erfgoed. De ongeëvenaarde diversiteit van de brouwkunst en de intensiteit van de biercultuur, zoals deze deel uitmaakt van het dagelijkse leven en bij feesten in België, die maken dat deze biercultuur tot de identiteit en het cultureel erfgoed van heel het land behoort.

“Belgisch bier, de brouwerijen en de biercultuur in België zijn zo intens verweven met de samenleving dat het onlosmakelijk deel is geworden van de Belgische identiteit”, zegt de voorzitter van de Belgische Brouwers Jean-Louis Van de Perre. “Belgische bieren verbinden Vlamingen, Walen en Brusselaars in een gemeenschappelijke eigenheid. Die unieke connectie tussen bier en België heeft de UNESCO nu officieel erkend”.

In elke provincie bestaan er brouwerijen, bierproeversverenigingen, musea, cursussen en opleidingen, evenementen, feesten, restaurants en kroegen die bijdragen tot de creativiteit en diversiteit van het bierlandschap in België.

Belgian Beer World

Na enkele jaren renovatie is het op 9 september 2023 eindelijk zover: het nieuwe bierbelevingscentrum Belgian Beer World opent de deuren in het Beursgebouw in Brussel. Het wordt een ontmoetingsplaats waar bierkenners en liefhebbers zich kunnen verdiepen in de rijke biertraditie van België.

Het is het grootste interactieve biercentrum ter wereld en brengt een interactieve reis doorheen de geschiedenis van het Belgische bier en leert je aan de hand van heerlijke anekdotes de Belgische biercultuur kennen. Het brouwproces wordt in detail uitgelegd en multisensoriële ateliers bieden de kans om de vele aroma’s en smaken van bier te ontdekken.

Maar het belevingscentrum biedt meer. Op het einde van je bezoek krijg je een gratis bierproeverij in de Skybar, gelegen op het dak van het monumentale Beursgebouw. Het terras is 350 vierkante meter groot en biedt een adembenemend uitzicht over Brussel. Om het bezoek helemaal af te maken kan je in de Belgian Beer Shop terecht voor een unieke collectie van bierproducten en een prachtige selectie van Belgische bieren.


Bierfestivals in het najaar

Naast de opening van Belgian Beer World kan je in Vlaanderen weer genieten van enkele verfrissende bierfestivals.

In Poperinge staan de Bier- en Hoppefeesten op het programma. Voor de 25ste keer baadt het centrum van Poperinge in een sfeer van bier en hop met als hoogtepunt de Hoppestoet die op zondag 17 september door het centrum trekt.

BXLBeerFest ontvangt eind september dan weer meer dan 60 Belgische en internationale artisanale brouwers. Het festival in Brussel brengt naast degustaties ook tap takeovers, bierrondleidingen en zoveel meer.

In Antwerpen kan je terecht voor het Modeste Bierfestival. Op de terreinen van brouwerij De Koninck kan je bij zo’n 40-tal standhouders terecht voor bekende en minder bekende lokale bieren.

Een bekend bierfeest is het Bierweekend in Brussel; elk jaar tijdens het eerste weekend van september. Met meer dan 400 bekende en minder bekende Belgische bieren. In 2023 is het gedurende het weekend 1-3 september.

Bierweekend, eerste weekend van september

Het Belgian Beer Weekend wordt afgetrapt met de Viering van Sint-Arnoldus, Patroonheilige van de brouwers, met wijding van het bier georganiseerd door de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers, in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. Op zaterdag is de optocht met historische brouwerijkarren en bierwagens en zondag is de optocht van diverse bands en brouwersconfrerieën. Zeer veel brouwerijen, grote en kleine, vind je op de Grote Markt van Brussel tijdens het bierweekend. Naast de Grote Markt kan je dit jaar opnieuw terecht op “Beer Street” een toog van 50m met een groot aanbod aan Belgische speciaalbieren uit diverse categorieën op vat, aan de achterkant van de Brusselse Beurs.

De stad Brussel zelf onderscheidt zich vooral door zure biersoorten zoals een geuze en een Lambiek. Ooit zei men dat er in België meer bierbrouwerijen dan kerken waren. Dat is waarschijnlijk niet waar maar feit is wel dat veel streken, stadjes of dorpen nog vaak een eigen bier hebben met een eigen smaak, gebrouwen in een kleine ambachtelijke brouwerij.

De grote diversiteit aan bieren in België gaat gepaard met een rijke lokale biercultuur, iets waar de meeste Belgen erg trots op zijn. Voor een optimale smaak behoort elk bier op zijn ‘ideale’ temperatuur (meestal tussen 8 en 15°C) geserveerd worden. Uiteraard met de juiste hoogte van schuimkraag. Daarnaast heeft elk bier zijn eigen glas. Een Belgisch bier drink je niet gewoon voor de dorst; je moet er even rustig met volle teugen van genieten. Een Belgisch bier degusteer je!

Diverse praktijken hebben een lokale oorsprong. Lambiekbieren bijvoorbeeld, werden en worden nog steeds in Brussel en het Pajottenland gebrouwen, gebruik makend van spontane gisting. Saison-bieren komen vooral voor in Wallonië, Oud Bruine-biersoorten worden dan weer voornamelijk in West-Vlaanderen gebrouwen, terwijl met bier gewassen kazen ontstaan zijn in de abdijen, zoals in Chimay. Bovendien zijn er duidelijke smaakpatronen herkenbaar die verschillen naargelang de regio.

HolidayBreak Brussel

Er is al een 3-daagse stedentrip met de trein vanaf € 190 p.p. Meer info/boeken …Booking.com

Bier, Chocolade & Frites tour in Brussel

Niet alleen bier en chocalade proef je tijdens deze tour maar ook frietjes! Op de chocolade-, bier- en frietproeverij-chocoladetour door Brussel begin jemet een proeverij van zes pralines, gemaakt door authentieke Belgische meester-chocolatiers zoals Pierre Marcolini en Mery's. Vervolgens naar een van de iconische bars van de hoofdstad om twee spontaan gefermenteerde bieren uit te proberen.

Daarna frites in een typisch “frietkot” (Frietkraam), tevens de enige overgebleven in de binnenstad die nog op traditionele wijze aardappelen bakt. En ter afsluiting  in een beroemde bar in het stadscentrum proef je 2 bieren waarvan de recepten zijn gemaakt door monniken van de trappistenabdijen en bieren van hoge gisting zijn.


Tijdens deze tour proef je diverse bieren in enkele van de oudste cafés van Brussel en leer meer over de beroemde brouwgeschiedenis van de stad. Proef de gevarieerde en unieke smaken van wereldberoemde Belgische bieren tijdens deze spannende bierproeverij door Brussel. Verken de thuisbasis van enkele van de meest gewaardeerde premiumbieren ter wereld terwijl je geuze, chimay en supersterke trappistenbieren proeft.