Debrecen, een bruisende stad vlakbij de Puszta
08 augustus 2019 

Debrecen, een bruisende stad vlakbij de Puszta

In het noordoosten van Hongarije ligt Debrecen, de 2e stad van Hongarije. Flaneer over de brede boulevard in het centrum en beklim de toren van de Grote Kerk voor een prachtig uitzicht over Debrecen. Achter de Grote Kerk vind je een gedenkteken voor een beroemde Nederlander uit vroegere tijden. In 1676 wist de Nederlandse admiraal Michiel de Ruyter een groep Hongaarse predikanten die veroordeeld waren om hun geloof vrij te kopen van de galeien in Napels. Een belangrijke gebeurtenis voor de Hongaren en de kerk.

debrecen

Debrecen was, aan het begin van de 17e eeuw, het centrum van de Hongaarse reformatie en geldt als het geestelijke centrum van de Hongaarse Gereformeerde Kerk. De bibliotheek van de Gereformeerde Theologische Universiteit herbergt vele historische boeken.

De universiteitsstad Debrecen is een levendige stad met een historische centrum waar je gezellige cafeetjes, bistro’s en terrassen vindt om een glas Tokaj-wijn of de nationale drank Palinka te drinken bij de lokale Debrecen-worst. Regelmatig zijn er culturele evenementen en worden in het stadspark festivals georganiseerd. Bekende evenementen zijn o.a. de Flower Parade op de nationale feestdag 20 augustus, het Debrecen Wine Carnival en het Debrecen Aroma Palinka & Double Sausage Festival.

Ervaar de thermale bronnen van Debrecen en Hajdúszoboszló

Hongarije heeft een lange kuurcultuur met de vele thermale bronnen. Waarschijnlijk bevindt zich onder de grond van Hongarije een zee van geneeskrachtig water want overal borrelt het geneeskrachtige water op. Met een temperatuur van meer dan 30 graden en rijk aan zouten en mineralen.

Bekend zijn de thermale baden in Boedapest maar ook in Debrecen en het nabijgelegen kuurstadje Hajdúszoboszló kan je het geneeskrachtige water ervaren. Het meeste geneeskrachtige water in Hongarije is heilzaam bij spier- en gewrichtsklachten en reumatische klachten. Zo ook bij deze twee thermale bronnen.

 In Debrecen maar ook in Hajdúszoboszló vind je niet alleen een thermale bron maar ook een aquapark voor het hele gezin. Het Aquaticum is een groot overdekt waterpark bij het Aquaticum Debrecen Termal & Wellness Hotel met glijbanen en diverse baden. Het hotel beschikt ook over een thermale bron en wellnesscentrum. Het 65 graden warme thermale water is heilzaam bij diverse aandoeningen en wordt toegepast in 40 verschillende behandelingen.

De puszta van Hortobágy

Vanuit Debrecen kan je de Hongaarse Puszta van Hortobágy, Unesco natuurerfgoed, ontdekken. Op de droge vlakten van dit nationale park zie je onder meer paarden, buffels maar ook het grijze rund, het rackaschaap met de karakteristieke gekrulde horens en het mangalica-varken. Tijdens een tocht in een safaribus zie je de kuddes en de kleine dierentuin geeft een overzicht van de dieren op de Puszta. Van wolven en vossen tot pelikanen en paarden. De Hortobágy Fish Ponds zijn rijk aan vele vogelsoorten. Een treintje brengt je langs de diverse vijvers naar een wandelpad met diverse uitkijkpunten en -torens. 


puszta

Op de Puszta zie je af en toe nog een herder maar niet meer de traditionele csikós in hun blauwe tenue met zwarte hoed. Tijdens festivals zijn er shows van de csikós op hun paarden die met hun zwepen hun kuddes bij elkaar hielden. Klik hier voor een korte impressie (tip: zet het geluid wel aan voor het indringende zweepgeluid).

Het traditionele gerecht van de Puszta is Slambuc; een gerecht met aardappelen, pasta en spek dat de csikós eenvoudig konden bereiden tijdens hun tochten op de Puszta. Een verrassend smakelijk gerecht dat een van de regionale specialiteiten is.

HolidayBreak Debrecen

Een trip maken naar dit deel van Hongarije? Vanaf Eindhoven Airport zijn er met WizzAir rechtstreekse vluchten naar Debrecen.

  Booking.com