Valletta vol historie
06 september 2021 

Valletta vol historie

Valletta op Malta is een bijzondere bestemming voor een stedentrip. Deze stad, gebouwd door heren, voor heren, werd in 1566 gesticht door de Ridders van Sint John en is sinds 1980 een Unesco World Heritage Site. Het biedt een ongekende schat aan historie, kunst, cultuur, winkelmogelijkheden en heerlijk eten.

Winkelen in Valletta betekent kleurige markten met vers gevangen vis, romantische winkeltjes in sfeervolle steegjes, maar ook de nieuwste ontwerpen in een van de grote shoppingcentra. Typisch Maltees zijn de verfijnde sieraden. Ook glas en aardewerk behoren tot de ambachtelijke specialiteiten van het eiland. Even uitrusten kan tijdens een uitgebreide lunch bij de schitterende haven. De menukaarten van de cafés, maar ook die van de toprestaurants, laten zien dat goed eten niet altijd duur hoeft te zijn. Van mediterraan, tot Europees, tot Afrikaans.


Unesco World Heritage Site

De strategische ligging van Malta heeft vele volkeren aangetrokken. Nalatenschappen van de Phoeniciërs, Arabieren, Noormannen, Fransen en Britten maken Valletta tot een culturele smeltkroes. Maar liefst de gehele stad is door Unesco uitgeroepen tot World Heritage Site!

Wandelend door de ommuurde straatjes van Valletta, regent het barok. Pompeuze fonteinen, monumenten, nissen met heiligbeelden, balkons, façades en wapenschilden. Sint John’s Co-Cathedraal is waarschijnlijk de meest gedecoreerde kerk ter wereld en bevat werk van grootmeester Caravaggio en andere 17e eeuwse meesters. Valletta’s Nationaal Theater is het oudste theater van Europa en een architectonisch wonder. Het Grand Master’s Paleis, vanwaaruit Sint John’s ridders regeerden, is overladen met kostbare kunstschatten.

Pasen, een grootse viering

Beleef de lokale Paasviering mee. Dit betekent indrukwekkende processies, massale kerkdiensten en vooral: een warm familiegevoel. De Ridders van Sint John gaven Valletta namelijk stevige Katholieke wortels en de christelijke feestdagen worden uitbundig gevierd. Het zonnige klimaat maakt straatfeesten bovendien het hele jaar mogelijk.

Pasen wordt dan ook uitgebreid gevierd met processies, speciale kerkdiensten, delicatessenkraampjes en familie-bijeenkomsten. Op Witte Donderdag gaat men massaal naar de kerk tijdens de zeven-kerken-tocht. Ook op Goede Vrijdag is de stemming ingetogen. Versieringen in de kerken worden bedekt met lappen en de kleur rood domineert als symbool van het bloed van Christus. In processie draagt men altaren door de stad met daarop episodes uit Christus’ lijdensweg. Al in de nacht voor Eerste Paasdag slaat de sfeer geheel om met het klokgelui dat Christus’ opstanding aankondigt. Overdag komen families samen om cadeaus uit te wisselen en samen te lunchen. Intussen zoeken kinderen paaseieren en snoepen ze van de traditionele figolla, een zoete amandeltaart. Paaszondag start met een uitbundige processie waarbij het beeld van de Herrezen Christus door de straten wordt gedragen.

HolidayBreaks op Malta

Maak een stedentrip naar Valleta of liever een strandvakantie? Een combinatie kan ook, evenals islandhoppen en een wellnessvakantie.

Bekijk de mogelijkheden voor een vakantie op Malta ...

Excursies & Tours