Tallinn met best bewaarde historische binnenstad
15 januari 2019 

Tallinn met best bewaarde historische binnenstad

Tallinn heeft vele bezienswaardigheden zoals de middeleeuwse binnenstad Vanalinn met haar ijzeren straatlantaarns, kasseienstraatjes, gothische torenspitsen en middeleeuwse marken. Aan het centrale plein ligt het Gothische stadhuis en op de hoek de oudste apotheek van Europa met in de achterkamer een collectie van historische medische snuisterijen. In de zomer staat het plein vol terrassen, terwijl het in de winter dient als locatie voor de kerstmarkt. Tevens wordt hier het jaarlijkse Old Towns Day gevierd.


Een stedentrip Tallinn is niet compleet zonder een bezoek aan het Kadriorg Paleis. Dit barokke paleis werd in 1718 gebouwd in opdracht van tsaar Peter de Grote en zijn het toonbeeld van tsaristische extravagantie. Het Toompea kasteel is een van de oudste forten van Estland. Al eeuwen is het kasteel de plek van de macht, en ook tegenwoordig zetelt hier het Estse parlement. Het kasteel is talloze malen vernieuwd, maar heeft zijn oude karakter weten te behouden. De Pikk Hermann is een belangrijk nationaal symbool: elke dag bij zonsopgang wordt op deze toren de vlag gehesen onder de klanken van het volkslied.

De Olafkerk was tot de 17e eeuw het hoogste gebouw ter wereld. De 159 meter hoge toren was bedoeld als herkenningspunt voor naderende schepen, maar werd door de hoogte regelmatig getroffen door de bliksem. De huidige kleinere toren is nog altijd een van de hoogste gebouwen van Tallinn en blijft een belangrijk symbool van de stad. Van april tot oktober kun je naar de top klimmen voor een prachtig uitzicht.

Pittoresk is de St. Catharine’s Passage met vele winkeltjes en werkplaatsen waar je keramiek, handbeschilderde zijde, quilts en nog meer kunstnijverheid kunt kopen. Sinds 1997 staat het oude centrum op de Werelderfgoedlijst van Unesco als best bewaarde historische binnenstad van Noord-Europa.

Tallinn

Na een bezoek aan deze middeleeuwse binnenstad krijg je een kijkje van het moderne Tallinn in de wijk Rotermann, een voormalig fabrieksterrein gelegen tussen het oude centrum en de haven. Rotermann is nu een zaken- en cultureel centrum met avant-garde architectuur.

Tallinn is een groene stad met meer dan 50 parken waarvan een aantal ook net buiten het oude stadcentrum zoals het park bij Towers Square waarvan je een prachtig uitzicht hebt op de stadsmuren.

Bars & Restaurants

Er is een gevarieerd aanbod aan bars en restaurants met uitgebreide, maar zeer betaalbare menu’s. Bekende Estse gerechten zijn hakklihakaste (gehaktsaus), koolsoep of stoofschotels met kool, veriworst (bloedworst), sült (gekookt varkensvlees in gelei), silgusoust (visgerecht met spek) en mulgikapsad (varkensvlees met zuurkool en aardappelen). In sommige restaurants worden middeleeuwse gerechten geserveerd met bijvoorbeeld wild zwijn, rendier, beer of hert. Als je een Ets biertje wilt drinken, bestel dan Saku Originaal of A. Le Coq. Kali is alcoholvrij en een soort cola met biersmaak.

HolidayBreak

Bezoek deze moderne Baltische stad met zowel Scandinavische als Europese en Russische invloeden tijdens een stedentrip. Tallinn ligt op circa 2 uur vliegen van Amsterdam. Stedentrip naar Tallinn ...

Of blijf langer en maak een rondreis door Estland. Meer info ...

Tours & Excursies