Een holidaybreak naar Amsterdam, Huizen of de Waddeneilanden
22 mei 2020 

Een holidaybreak naar Amsterdam, Huizen of de Waddeneilanden

Een paar dagen naar een van de Waddeneilanden, Amsterdam, Huizen of naar een van de andere mooie plekken in ons land?

Een paar tips …

Ontdek de Gouden Eeuw in Amsterdam

De grachtengordel van Amsterdam staat niet voor niets sinds 2010 op de Unesco werelderfgoedlijst. Als project voor een nieuwe ‘havenstad’ is de grachtengordel aangelegd aan het einde van de 16e en het begin van de 17e eeuw. Om het stadsgebied uit te breiden was drooglegging van het moerasland nodig en hiervoor werd een netwerk van grachten aangelegd. In concentrische bogen – ten westen en zuiden van de historische oude stad en de middeleeuwse haven, met langs de grachten de huizen met hun kenmerkende puntgevels. Dit model van stedelijke uitbreiding – het grootste en meest samenhangende van zijn tijd – diende tot de 19e eeuw als referentie in de hele wereld.

De grachtengordel bestaat uit de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht, het Singel, de Nieuwe Heren-, Keizers- en Prinsengracht plus de zeven dwarsgrachten. De totale lengte van de grachten meet 14 kilometer en er zijn maar liefst 80 bruggen. Met deze enorme omvang én de halvemaanvorm onderscheidt Amsterdam zich van andere grachtensteden.

In de Gouden Eeuw ontpopt het tolerante Amsterdam zich niet alleen tot ‘s werelds belangrijkste handelsmetropool maar ook tot een bruisend centrum van kunst en wetenschappen. Bezoek dan ook zeker het prachtig gerestaureerde Rijksmuseum. Meer dan 30 zalen zijn daar gewijd aan de glorie van de Gouden Eeuw. In het hart van het museum ligt de Eregalerij waar de wereldberoemde meesterwerken van Frans Hals, Jan Steen, Johannes Vermeer en Rembrandt worden getoond. De zaal aan het eind van de Eregalerij is gewijd aan Rembrandts grootste meesterwerk: De Nachtwacht.

Accommodaties in Amsterdam …

Huizen aan de oude Zuiderzee

Hoewel de visserij pas aan het eind van de 17e eeuw één van de hoofdmiddelen van bestaan werd, staat Huizen bekend als voormalig vissersdorp. Huizen kreeg in de 14e  eeuw haar naam, omdat zij het eerste dorp in het Gooi was dat stenen huizen had. Het leuke stadje is een bezoek meer dan waard. Het ligt midden in de Gooise natuur en is omgeven door bos, heide, water en leuke dorpjes.

Heerlijk wandelen op de heide, VIPs spotten in Laren of  het Beeld en Geluid Museum op het Mediapark bezoeken. Dankzij deze vele bezienswaardigheden is er voor een ieder wat wils.

Het 4-sterren Hotel-Restaurant Nautisch Kwartier is gelegen aan de oude Zuiderzee en op de kop van de Oude Haven. In de omgeving kan je heerlijk watersporten, fietsen, wandelen en leuke Gooise dorpjes ontdekken. Eropuit in een fluisterboot en erna genieten van een goed glas rosé in RIVA Wijnlounge.

Het hotel heeft diverse arrangementen vanaf € 49 p.p. Meer info/boeken …

Waddenzee, Unesco Werelderfgoed

Om op de Werelderfgoedlijst van Unesco te komen moet een gebied heel bijzonder zijn. Het moet unieke natuurwaarden bezitten, intact zijn en verzekerd zijn van een goede bescherming. De Waddenzee is in maar liefst 3 natuurlijke eigenschappen uniek in haar soort gebleken!

Waddenlandschap – jong en oorspronkelijk
Het waddengebied is nog jong. Het is ontstaan na de laatste ijstijd zo’n 7000 jaar geleden, maar ook nu nog worden zandplaten en duinen in snel tempo gevormd en afgebroken. De dynamiek van het gebied is uniek. Je komt er nog landschappen tegen in alle fases van ontwikkeling.

Waddenrijkdom – wonderlijk dynamisch
De Waddenzee laat op heel eigen wijze zien hoe natuur, planten en dieren zich steeds maar weer aanpassen aan de dagelijks wisselende omstandigheden op het wad. Daar waar zoet rivierwater zich mengt met het zoute zeewater en processen als het getij, wind en het afzetten van zand en slik nog voorkomen, vind je vernuftig aangepaste planten en dieren. Door haar vele gezichten biedt de Waddenzee aan een wonderlijke variëteit van planten en dieren een plek om te leven, te broeden, te zogen, op te groeien, te ruien of te rusten.

Waddenleven – zeldzaam gevarieerd
Het rijkdom aan leven in de Waddenzee is uitzonderlijk. Je vind er niet alleen veel vaste bewoners, maar ook veel bezoekers. Ieder jaar maken maar liefst 10 tot 12 miljoen trekvogels gebruik van het waddengebied. En er leven zo’n 10.000 verschillende planten en dieren op het land en in het water. Zo’n enorme variatie als in de Waddenzee vind je nergens ter wereld!

HolidayBreak

Een weekendje van de Wadden genieten? Accommodaties op de Nederlandse Waddeneilanden …

Of naar de Duitse Wadden zoals Borkum en Norderney? Accommodaties op de Duitse Waddeneilanden …