Troyes en Langres in het zuiden van de Champagne
09 juli 2021 

Troyes en Langres in het zuiden van de Champagne

Reims en Epernay zijn de bekendste steden in de Champagne maar een bezoek aan Troyes en Langres in het zuiden van de Champagnestreek zijn zeker ook een bezoek waard.

Troyes, de stad van kerken en vakwerkhuizen

De middeleeuwse stad Troyes heeft een rijk historisch erfgoed. De stad bleef tijdens de twee Wereldoorlogen relatief gespaard en daardoor beschikt Troyes over een vrijwel intacte middeleeuwse wijk. Het oude centrum is een schilderachtige aaneenschakeling van geplaveide steegjes en straten met prachtig gerestaureerde vakwerkhuizen.

De stad is bekend om zijn vele kerken, kloosters en abdijen in het centrum en dankzij de plaatselijke opleidingen voor beeldhouw- en glaskunst bezit het prachtige gebrandschilderde ramen.

Naast een bezoek aan de kathedraal mag je de Sainte-Madeleine, de Saint-Nicolas en de basiliek Saint-Urbain, beroemd als een van de wonderen qua architectuur in de Champagne, niet overslaan.

Champagne drinken doe je in champagnebar Au Couer du Bouchon met meer dan 150 verschillende champagnes of bij Cellier Saint-Pierre bij de kathedraal. En voor wie op zoek wil naar leuke koopjes; in Troyes vind je de meeste fabriekswinkels of outletstores van Europa.

Overnacht in een van de leuke B&B’s of bijvoorbeeld bij Hotel La Maison de Rhodes in het historische centrum. Hotels in Troyes …

Als je rijdt van Troyes naar Langres rijd je door de streek de de Côte des Bar met de bekende Rosé des Riceys en Essoyes, het geboortedorp van Renoir. Hier kan je ook een van de champagneroutes volgen. Onderweg picknicken kan ook …

Picknicken tussen de druiven

In Ville sur Arce, halverwege Troyes en Essoyes, ligt het familiebedrijf van Remy Massin. Deze wijnmakers sinds 1865 produceren mooie champagnes en verwelkomen u graag op hun wijngaard. Met uitzicht op hun druiven geven ze uitleg over de drie verschillende druivensoorten die zij gebruiken voor hun champagne. Vanaf 5 personen is het ook mogelijk om te picknicken waarbij een kok een speciale maaltijd bereidt bij de verschillende champagnes die worden geschonken tijdens de maaltijd (wel even vooraf reserveren). Lees meer over deze champagnestreek op WineBreaks.nl.

Vestingstad Langres, een van de mooiste Franse steden

Met zijn hoge vestingmuren, indrukwekkende torens, 7 poorten en talloze klokkentorens staat Langres op de lijst van Mooiste steden van Frankrijk. De stad is ook een Ville ‘d Art en d’Histoire met om elke hoek en in elk steegje een stukje historie.

Waarschijnlijk is de stad al sinds de 3e eeuw versterkt en in de 13e en 14e eeuw werden de muren aangepast aan de groei van de stad.

Volg de 3,5 kilometer lange wandeling rond de vesting en geniet van het panoramisch uitzicht. Met in het oosten de vlakten van het Lac de La Liez en de Vallei van de Marne tot aan de Vogezen waarbij soms zelfs de Alpen bij Bern zichtbaar zijn. In het westen is de groene vallei van de Bonnelle en het plateau van Langres met zijn hagen en beboste hellingen zichtbaar.

In Langres is de militaire architectuur bepalend met de vestingwal, artillerietorens en poorten maar bewonder ook de gebouwen uit de Middeleeuwen, Renaissance en 19e eeuw zoals de kathedraal, het klooster, Renaissance-huizen en hellebaardiergalerijen …

Festival van de Hellebaardiers

Elk jaar in augustus, in de weekeinden, is het L’Estival des Hallebardiers. Tijdens deze verrassende theater-rondleiding is de stad het toneel en het publiek de toneelspelers. Het is een bijzondere manier om de stad, zijn erfgoed en zijn geschiedenis te leren kennen. Als toeschouwer krijg je een cape om en speel je mee!

Omgeving

Het Pays de Langres is een groene oase op het raakpunt van Bourgondië, Champagne-Ardennes en Franche-Comté. Een gebied met de rivieren de Seine, Maas, Marne en Aube. Je vindt in dit gebied dan ook 4 meren waarvan het Lac de La Liez het grootste is. Naast diverse watersporten kan je hier ook de hengelsport beoefenen; de meren zijn vermaard om hun snoeken en karpers.

Kaas van Langres

De Langres-kaas wordt bereid met volle koemelk en heeft bijzondere kenmerken zoals de oranje kleur, cilindervorm met een zogenaamde ‘fontein’ aan de oppervlakte en sterke geur. Geniet van de subtiele smaak bijvoorbeeld bij een van de wijnen of champagnes van de Haute-Marne.

De champagne in dit deel van de Champagnestreek vind je vooral bij de dorpen Colombey-les-deux-églises (met het museum over Charles de Gaulle), Argentolles en Rizaucourt.

Rond Coiffy liggen de wijngaarden voor witte en rode wijnen. Florence Pelletier staat hier bekend om haar wijnen met bloemen. In haar kelder in Coiffy-le-haut kan je wijnen proeven met viooltjes, rozen, lavendel, majoraan, ylang en geranium.

Langres ligt op de grens van de Champagnestreek met de Bourgogne aan de route richting het zuiden.

Overnachten kan in een van de hotels in het historische centrum. Hotels in Langres …

Of verblijf in een van de accommodaties aan de Route du Champagne!