Beleef de Alentejo in midden Portugal
24 augustus 2021 

Beleef de Alentejo in midden Portugal

Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Évora, Elvas en Monsaraz die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is de Alentejo. 

De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. De veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: de Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils.

Slow travel

Alles gaat hier wat trager dan bij ons. De Alentejanos, de naam voor de inwoners van de Alentejo, zijn authentiek van karakter. Van de unieke rustieke kookstijl tot aan de langzame levenswijze en de kenmerkende trage manier van praten. Het ongehaaste tempo van de regio moedigt je aan om langzamer te gaan en de eenvoudige dingen in het leven te waarderen, zoals de warme zon op je huid, langdurig tafelen met vrienden, vijgen die rechtstreeks van de boom worden geplukt en lokale wijn die per kruik wordt geschonken. Dompel je onder in het rustige leven geniet van een welverdiende ontspannen tijd.


Authentieke dorpjes in de Alentejo

Je zal hier weinig grote steden vinden. Het gebied staat bekend om de verschillende kleine authentieke dorpjes. Schilderachtige witte dorpjes met smalle straatjes en prachtige huisjes, kleine kerkjes en verschillende oude windmolens. Bezoek bijvoorbeeld Monsaraz, een idyllisch Middeleeuws vestingstadje met charmante leistenen straatjes. Het is alsof de tijd stilstaat. 

Évora is zeker ook een must. Het is de grootste stad van de regio en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een topper op cultureel en historisch gebied, charmant, gezellig en met heel veel leuke cafeetjes en eetgelegenheden. Alle bezienswaardigheden in het centrum van Évora liggen op loopafstand van elkaar.

Geniet van de lokale keuken

Één van de leukste manieren om een regio te leren kennen is via de lokale gastronomie. Wanneer je de meest authentieke restaurants bezoekt, kan je niet alleen verrukkelijke gerechten proeven maar ook een stukje van de Alentejaanse levensstijl meemaken. Het landschap en de keuken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in smaken en aromatische kruiden. 

Typische en traditionele gerechten uit de Alentejo zijn de ‘açorda alentejana’, de ‘migas’, de lamsstoofpot en de varkenslende met venusschelpen. In de Alentejo kan je dus heerlijk eten, maar je vindt er ook een grote selectie aan topwijnen. De streek leent zich uitstekend voor een heerlijke wijnproeverij bij een lokale wijnproducent. Een bezoek aan de Alentejo is het beleven van het goede leven.


Wandelen in de Alentejo

Het voor- en najaar zijn de ideale seizoenen voor een wandelvakantie. De uitgestrekte en ongerepte natuur met ontelbare tinten goud en groen die je kilometers ver kunt zien maakt deze streek bij uitstek geschikt om de natuur in te trekken. De bekendste wandelroute is de Rota Vicentina, die je voert langs de woeste kust van de Alentejo. De Transalentejo is een verzameling van elf bewegwijzerde wandelingen in het binnenland. De afstanden en moeilijkheidsgraad variëren dus er is voor ieder wat wils. Veel van de wandelingen beginnen of eindigen in de mooiste dorpjes van de Alentejo, zoals Beja, Moura of Mértola.

Vakantie naar de Alentejo      

Er zijn vele mogelijkheden voor een vakantie naar de Alentejo. Een paar tips ...

8-daagse Fly-Drive met verblijf in pousadas of hotels; meer info ...

8-daagse wandelreis Rota Vicentina; meer info ...

Of ontdek de Alentejo vanuit 1 of 2 plekken zoals Hotel Santiago Cooking & Nature, Patios da Vila Boutique Apartments vlakbij strand, Torre de Palma Wine Hotel tussen de wijngaarden of ... 

Bekijk de mogelijkheden voor een vakantie in de Alentejo ...

Tours en excursies in de Alentejo