Reims, de koninklijke champagnestad
17 augustus 2021 

Reims, de koninklijke champagnestad

Reims wordt wel de stad van de kroningen genoemd. In de kathedraal Notre-Dame van Reims werden 30 Franse koningen gekroond; van Hendrik I tot Karel X. Deze prachtige kathedraal is een meesterwerk van gotiek en een van de meest indrukwekkende middeleeuwse bouwwerken in Europa. De 2303 gebeeldhouwde motieven en engelen, waaronder de beroemde ‘glimlachende engel’, benadrukken het bijzondere karakter van deze kathedraal. Van juni tot september is de voorgevel van de kathedraal verlicht en de 25 minuten durende lichtshow Rêve de Couleurs is een waar lichtspektakel.

Rijk cultureel en historisch erfgoed

Reims ademt cultuur en historie en ontdek al wandelend de prachtige gebouwen waarvan een groot aantal een Unesco Werelderfgoed is. Naast de kathedraal zijn dit het Palais du Tau, gebouwd in de vorm van een T, de basiliek  Saint Remi, een wonder van Romaanse kunst, en de Abdij van Saint Remi. Het Palais du Tau was de vroegere zetel van de aartsbisschop en de plek waar de nieuwe koning werd verwelkomd na zijn kroning.

Reims is ook de stad van de Art Déco. Na vier jaren van onophoudelijke strijd kwam Reims zwaar gehavend uit de 1e Wereldoorlog. 80% van de stad lag in puin en tijdens de opbouw tussen 1920 en 1930 werden de architecten beïnvloed door de Art Déco-stijl. De Carnegiebibliotheek, de gevel van de bioscoop Opéra, de kerk Saint-Nicaise en het Grand Théatre gaven de stad toen een zeer modern allure.

Champagnestreek

Champagne en …

Gelegen in de Champagnestreek mag een bezoek aan een Champagnehuis niet ontbreken op het programma. Bezoek bijvoorbeeld die van Taittinger waar de oudste delen van de wijnkelders zich bevinden in Gallo-Romeine krijtgroeven die uitgegraven werden in de 4e eeuw. De kelders zijn onder restauratie en opening is in 2024. Bijzonder is Maison Ruinart met wijnkelders uit 1729 die zelfs Unesco Werelderfgoed zijn.

Naast Reims bevinden de Champagnehuizen zich voornamelijk in het nabijgelegen Epernay, de Champagnehoofdstad, en Châlons-en-Champagne. Bezoek ook de wijngaarden en de lokale wijnkelders in de omgeving, de streek Montagne de Reims. Een van de vijf trajecten van de Champagne-route gaat door deze streek langs de mooiste wijngaarden. Een absolute aanrader!

Naast de champagne heeft Reims qua gastronomie meer te bieden. Bezoek bijvoorbeeld de markt in de Halles de Boulingrin in het centrum (geopend  woens-, vrij- en zaterdagochtend). Deze wijk is bekend om de gastronomie.

Reims ligt op circa 385 km van Utrecht en is een leuke citytrip met de combinatie van cultuur en champagne. Bezoek ook zeker de wijngaarden in de omgeving en lees meer hierover op WineBreaks.nl.

Hotels in Reims …

Tours & excursies in en vanuit Reims ...