Kerstmarkten en meer in Vlaanderen
08 november 2022 
in Kerst

Kerstmarkten en meer in Vlaanderen

Slenteren door sfeervol verlichte straten in een Middeleeuws decor met stemmige muziek en proeven van de streeklekkernijen. Dat biedt een paar dagen in Vlaanderen deze winter. Daarnaast heeft elke stad zijn eigen unieke kenmerken. Hasselt bijvoorbeeld biedt de WinterWonderExperience en op het schilderachtige Minnewater in Brugge kan je schaatsen. In Brussel is er een verlicht reuzenrad en in Gent vormt het Winterwonderkasteel (Gravensteen) een magisch onderdeel van de winterfeesten.

En ga je in januari? Vanaf dinsdag 3 t/m dinsdag 31 januari is het Wintersolden voor leuke koopjes.

Geniet van de gezellige winterse sfeer in bijvoorbeeld ...

Wintertijd in Leuven - 7 december 2022 - 7 januari 2023 

Wintertijd in Leuven, dat is kuieren over de sfeervolle kerstmarkt en lekker eten bij de hippe foodtrucks. Maar ook een winterse wandeling langs onontdekte hoekjes maken of gewoon de eindejaarsfeer in de stad opsnuiven. Beleef 4 weken lang, gezellige winteractiviteiten in het centrum van de stad. Soms betalend, dan weer helemaal gratis. Tijdens Wintertijd vult de Sint-Pieterskerk zich met zachte klassieke muziek. 

De Kerstmarkt is van 7 tot 18 december 2022 (Mgr. Ladeuzeplein, H. Hooverplein) en een avond per jaar, 11 december, wordt het Groot Begijnhof gehuld in kaarslicht. Geniet van de kerststemming met duizenden kaarsen die de smalle straatjes verlichten. Un)Holy Light maakt deel uit van het programma van ‘Wintertijd in Leuven’. Dit prachtige en artistieke lichtparcours brengt je langs verborgen erfgoedlocaties in de stad. Een absolute aanrader. Ook ‘Waanzinnig Uitzicht’ is bijzonder: de toren van de centraal gelegen universiteitsbibliotheek is tijdens Wintertijd open en biedt een prachtig uitzicht over Leuven by night.

Meer info: www.visitleuven.be/winter

Winter in Antwerpen - 9 december 2022 - 8 januari 2023

Op het Steenplein, Grote Markt, Handschoenmarkt en de Scheldekaaien zijn er diverse activiteiten zoals winterbar met kinderanimatie op het Steenplein, ijspiste met winterbar op de Groenplaats, reuzenkerstbomen op Grote Markt, kerststal op de Handschoenmarkt, winterfoor op de Jordaenskaai  en kerstverlichting op de Meir en De Keyserlei.

Meer info: ontdek.antwerpen.be/thema/in-de-kijker/winter-in-antwerpen/magisch-antwerpen

Elke eerste zondag van de maand zetten de Antwerpse winkels hun deuren wagenwijd voor je open maar ook op 11 en 18 december en 8 januari 2023 (wintersolden). 

© Antwerpen Toerisme en Congres© Antwerpen Toerisme en Congres 

Wintergloed in Brugge - 25 november 2022 - 8 januari 2023

Ervaar de gezellige winterfeer op de wintermarkt in Brugge. Ontdek er het mooie historische centrum en de vele musea. Er komt geen ijspiste op de markt, maar op het Minnewater komt normaal gezien een kunstijsbaan. Dit jaar geen ijssculpturenfestival maar wel nieuwe initiatieven zoals bijv. een lichtparcours. Hoe dan ook laat Brugge zich tijdens de winter van zijn beste kant zien.  De historische binnenstad is dan net iets mysterieuzer, een wandeling langs de reitjes net iets romantischer, de belevenissen en ervaringen net iets intenser.

Meer info: www.visitbruges.be/nl/winter

Niet ver van Brugge aan de kust ligt Oostende om even uit te waaien en hier is van 2 december tot 8 januari o.a. een gloednieuwe kerstmarkt. Verder is er Winter in het Park met  elke dag nieuwe acts en magische momenten zoals schaatsen op de vijver (overdekt), Xmas Late Night Shopping, winterbars, kerstdorp in Leopoldpark. Meer info: www.winterinhetpark.be

Winterfeesten in Gent - 8 december 2022 - 8 januari 2023

Meer dan 150 houten kerstkraampjes verspreiden zich van het St.-Baafsplein over de Botermarkt en langs Klein Turkije tot het einde van de Korenmarkt. Je wandelt tussen sparren en dennen, kuiert langs kraampjes met hapjes en drankjes, leuke hebbedingen en authentieke ambachten. De geur van harshout en glühwein maakt de ervaring compleet. Gent onder zijn groene winterdeken, een kerststad op zijn best.

De Kerstmarkt in het historisch centrum vindt plaats van 8 december tot 31 december 2022. Tijdens de Winterfeesten verandert het Gravensteen opnieuw in een Winterwonderkasteel van 10 december tot 8 januari 2023

Winterpret in Brussel - 25 november 2022 - 1 januari 2023 

Winterpret in Brussel biedt vertier voor jong en oud tijdens de eindejaarsfeesten met o.a. een sfeervolle kerstmarkt met meer dan 200 chalets in het centrum van de stad (sprookjesachtig traject van 2,5 km), kermisattracties (reuzenrad, verrassende draaimolens), een grote schaatspiste, uniek klank- en lichtshow en kerstboom op de Grote Markt. Maar ook gastronomische specialiteiten, fanfares en koren.

Jens Rufenach copyright© Jens Rufenach 

Winterland Hasselt - 18 november 2022 - 8 januari 2023

De 14e editie van Winterland zal Hasselt 7 weken lang omtoveren in een prachtige kerststad. In het midden van de wondere wereld van Winterland Hasselt staat het huis van de kerstman, terwijl de kerstmarkt, de overdekte ijspiste, de attracties (zoals het gigantische reuzenrad en La Suisse, een superhoge glijbaan) en het sfeervolle Grand Café met de originele Aspen Lounge zorgen voor vertier voor jong en oud.

Een bezoek aan Winterland is ideaal om te combineren met een bezoek aan het Jenevermuseum, Modemuseum Hasselt, de vele shopping mogelijkheden of voor gezinnen het indoor pretpark Plopsa Hasselt. 

Mechelen houdt je warm - december 2022

De Kerstmarkt is hier niet in het centrum, meer in de wijken/gemeenten in de omgeving. In de sfeervolle binnenstad vindt wel Mechelen in vuur en vlam plaats op 16 en 17 december 2022 met vuuranimaties en luchtspektakels op de Grote Markt, Botermarkt, IJzerenleen, Bruul en Sinte-Mettetuin.

Kerstbierfestival in Essen - 17 en 18 december 2022

Net over de grens bij Roosendaal ligt Essen dat elk jaar in december dé plek is om de talrijke en verfrissende Belgische kerst- en winterbieren te proeven. Op het jaarlijkse Kerstbierfestival in de Heuvelhal in Essen kan je maar liefst 200 verschillende bieren proeven, altijd een ontdekking voor de liefhebbers.

Data en activiteiten onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Paar dagen naar Vlaanderen deze winter?

Boek een hotel in een van de steden en blijf wat langer om volop te genieten van de gezelligheid. Tip: ga met de trein naar België! Je komt vaak aan in het centrum. Wel zo gemakkelijk!

  Booking.com 

Bubbelproeverij aan huis

Voordeeluitjes heeft in november een speciale actie. Als je in de maand november een arrangement bij Voordeeluitjes boekt, krijg je een bruisend thuis-arrangement cadeau! Een gratis bubbelproeverij thuis voor minimaal 4 en maximaal 6 personen!

Bekijk de speciale Kerstmarkt-arrangementen ...