Leuven, pareltje in het midden van België
07 juli 2021 

Leuven, pareltje in het midden van België

Leuven kan met recht een studentenstad genoemd worden met 40.000 studenten op 100.000 inwoners. Deze mooie historische stad ten oosten van Brussel heeft een bourgondisch hart met leuke winkeltjes, restaurantjes, kroegen en terrassen.

Leuven is de stad van monumenten, stad van het bier, stad van het groen en stad van evenementen zoals Leuven in Scène, Hapje Tapje en uiteraard een bierfestival. Een leuke bestemming voor een stedentrip, eventueel in combinatie met een bezoek aan het bourgondische Mechelen dat 25 kilometer ten noord-westen ligt.

Van Begijnhof tot Abdij, van kerk tot kasteel

LeuvenLeuven heeft een rijke architectuur. Zo staat het Groot Begijnhof  uit de 13e eeuw op de lijst van Unesco-werelderfgoed. Het is een stukje pure rust midden in de  stad met een aaneenschakeling van straatjes, pleintjes, tuinen en parken, met tientallen huizen en conventen in traditionele zandsteen. Woonden er vroeger zo’n 360 begijnen, tegenwoordig zijn de bewoners studenten, buitenlandse gastprofessoren en medewerkers van de oudste katholieke universiteit van Europa.

Op de Grote Markt pronkt het stadhuis, een van de beroemdste gotische stadhuizen ter wereld, en de Sint-Pieterskerk, de oudste kerk van Leuven. Andere bijzondere monumenten zijn het Arenbergkasteel, nu een universiteitsfaculteit middenin een park, en de Philipssite, de plek waar vroeger tv- en radiotoestellen werden gemaakt. Dit imposante gebouw dat qua architectuur tegen art deco aanleunt, is nu een ultramodern sportcomplex en politiekantoor.

Leuven en zijn bieren

De brouwerstraditie in Leuven dateert vanaf 1366 en met recht kan Leuven dan ook een bierstad genoemd worden. Hier ligt de oorsprong van Ab Inbev (wellicht beter bekend als Interbrew) met biermerken als Stella Artois, Jupiler en Hertog Jan.

Breng een bezoek aan de enige huisbrouwerij van België, Domus. Hier vloeien 3 ambachtsbieren rechtstreeks van de brouwerij via een ‘pipeline’ naar de tapinstallatie van Domus. Verser kan niet! De Nostra Domus, een amberkleurig bier, en de Con Domus, een ongefilterde pils, kan je het hele jaar proeven. In de winterperiode brouwt Domus zijn topbier Nen Engel, een donker kerstbier met een rijk aroma en zoet-bittere smaak.

In Leuven vind je veel cafés, in alle vormen en stijlen en de oudste kroeg zou dateren uit 1425, het jaar dat de universiteit werd gesticht. Want is het niet zo waar studenten zijn, zijn kroegen? En een biertje drinken op de Oude Markt met de ‘langste toog ter wereld’ hoort bij een bezoek aan Leuven.

Parken en tuinen

Leuven herbergt veel groen; in de binnentuinen maar ook in parken als het Dijlepark en het Sint-Donatuspark in Engelse landschapsstijl. De Kruidtuin dateert uit 1738 en is de oudste plantentuin van België. Op bijna 2 hectare zijn honderden kruiden, bomen, heesters, struiken en water- en kuipplanten te bewonderen. Het serrecomplex biedt een verscheidenheid van tropische en subtropische soorten.

Hapje Tapje, Zythos bierfestival, kerstmarkt en …

Elk jaargetijde kent zijn bijzonder charme ook qua evenementen. Met de Kerstmarkt in de winter, het Zythos Bierfestival in de lente  en allerlei festivals in de zomer en herfst zoals Hapje Tapje, een culinair evenement met proeverijen en animatie.

In april vindt het Zythos Bierfestival plaats. Tijdens dit grootste bierproeffestival van Belgische bieren in Europa presenteren meer dan 100 Belgische brouwers 500 verschillende soorten bier. Allemaal op één locatie, de Leuvense Brabanthal. Maar er is meer te doen rondom bier dit weekend in Leuven. Bij heel wat restaurants kan je terecht voor lekkere biergerechten en zijn er speciale bierwandelingen in de stad, bierworkshops, Leuvense bierverhalen en proeverijen bij de huisbrouwerij van Domus. Ook ’s werelds grootste brouwer AB Inbev gooit de deuren open voor de nieuwsgierige bezoeker.

In december is er de Leuvense Kerstmarkt met winterse lekkernijen, winterbier maar ook glühwein, knetterende vuurtjes, muziek, cadeautjes en een gulle Kerstman. Op de Oude Markt is een winterbierenparcours met verrassende winterbieren!

Overnachten in Leuven

Het B&B Guesthouse Begijnhof is gevestigd in een  historisch gebouw uit 1613 en ligt tegenover, hoe kan het anders, het Begijnhof. Of overnacht in het moderne Park Inn by Radisson tegenover het station. Martin’s Klooster is gevestigd in een voormalig klooster op minder dan 300 meter van de Oude Markt en Inblauw is een exclusieve B&B met eigen binnenzwembad en sauna.

Hotels en B&B’s in Leuven …