Bier, bier en nog een keer bier in Tsjechië
22 januari 2019 

Bier, bier en nog een keer bier in Tsjechië

De Tsjechen drinken veel bier. Zoveel zelfs dat Tsjechië de hoogste bierconsumptie heeft ter wereld. Per jaar drinkt een Tsjech gemiddeld 156.9 liter. Dat te vergelijken met Belgen die gemiddeld 93 liter drinken. In Tsjechië wijdt men zich al vanaf 970 aan de productie van bier. Geen wonder dat er in het land een aantal bijzondere plekjes zijn om van pils te genieten.

Het perfecte bierje tappen

Lukáš Svobody is wereldkampioen biertapper en in het Praagse Lokál U Bílé kuželky kan je het vak leren van deze biermeester. Er zijn diverse manieren om bier te tappen en in de Pilsner brouwerij van Pilsner Urquell wordt dit uit de doeken gedaan. Een ervaren kastelein leert deelnemers de manieren en hoe ze toe te passen. Als beloning krijgt met een certificaat van voltooiing van de cursus en halve-literglas met naam erop.

Dompel je onder in bier

Baden in een vat vol bier. Voor sommige bierliefhebbers een droom. Je kan je letterlijk in het bier laten onderdompelen en ondertussen een biertje tappen. In Tsjechië is het op diverse plekken mogelijk om een bierspa te nemen. Tot de populairste behoren het bad in Štramberk in Moravië, waar het op fantastische wijze aan de traditionele Tsjechische en Moravische folklore gekoppeld wordt. Naast het bad bevindt zich de Stadsbrouwerij, waar het lokale Trubač wordt gebrouwen. De bierspa in Rožnov gelooft in de heilzame werking van bier en biedt diverse behandelingen aan om de schadelijke stoffen in het lichaam en de huid te elimineren. Er is aromatherapie, massages en er zijn biermaskers die de huid hydrateren en goed zijn tegen rimpels. Rožnov heeft tevens een eigen brouwerij, waar bijvoorbeeld honing- en kersenbier wordt vervaardigd. De familiebrouwerij Chodovar in Chodová Planá is tevens geliefd. Hier worden bier- en hopbaden aangeboden die bijvoorbeeld helpen bij slapeloosheid en de vermindering van stress.

In Praag kan je ook een bierbad ervaren in de Beer Spa Bernard Praag. Een bijzondere activiteit tijdens je stedentrip!Lekker bier in heel Tjechië

Hoewel Pilsner Urquell het bekendste bier is van Tsjechië zijn er meer dan 400 andere brouwerijen in het land. In de brouwerij Dalešice wordt al vanaf het einde van de 16e eeuw bier gebrouwen en hetzelfde recept wint ook nu nog allerlei prijzen. Een ander zeer gewaardeerde brouwerij is Kocour in het stadje Varnsdorf, niet ver van het nationale park Boheems Zwitserland. Deze brouwerij heeft zelfs een eigen treinstation. Vermeldenswaardig is ook de nieuwe microbrouwerij in Praag met de eenvoudige naam Pivovar (Brouwerij). Pivovar is gelegen in het midden van de rivier de Moldau in het ruim van een schip. Een geweldige locatie om zowel van het prachtige uitzicht over de stad en het originele bier te genieten. In de brouwerij Novosad in Harrachov kan men niet alleen gistend bier proeven, maar ook één van de oudste glasfabrieken in Tsjechië bezoeken, evenals een glasmuseum en een bierbad. Misschien lukt het wel om een eigen bierglas te blazen in de glasfabriek.


Bierfestivals

Bier en feest is natuurlijk een perfecte combinatie. Bierfestivals worden ook in Tsjechië druk bezocht en diverse keren per jaar is het mogelijk om een evenement bij te wonen waar pils centraal staat. Het grootste bierfestival is Český pivní festival dat elk jaar in mei in Praag wordt georganiseerd. In de stad van de pils mag een bierfeest natuurlijk niet ontbreken. In Pilsen vindt elk jaar in september het festival Sun in the Glass plaats, waar mini-brouwerijen hun lekkerste pils aanbieden, en begin oktober het Pilsner Fest. Microbrouwerijen worden steeds populairder in het land van grootste bierdrinkers en tijdens het Pivní festival Brno in augustus zijn er ruim 25 Tsjechische (mini)brouwerijen aanwezig.

Biertours en nog veel meer

Voor bierliefhebbers zijn de mogelijkheden in Tsjechië eindeloos. Er zijn in Praag speciale biertours, een biermuseum, biertuinen en bij veel (mini)brouwerijen kan men een bierproeverij doen. Ook leuk is de bierroute in het Reuzengebergte, een wandeltocht die langs de hoogstgelegen brouwerijen van Tsjechië voert. Maak een selectie uit een van de food tours!

HolidayBreak Praag

Stedentrips naar Praag ...

Met de trein naar Praag ...

  Booking.com 

Tours & Excursies