Regensburg, veel historie en ... kroegen
06 juli 2021 

Regensburg, veel historie en ... kroegen

Regensburg bezit 1.500 onder monumentenzorg vallende gebouwen en is de stad met de grootste kroegendichtheid van Duitsland. Een opmerkelijk feit dat een bezoek aan deze stad bijzonder maakt.

Er is nauwelijks een andere stad in Midden-Europa waar de geschiedenis van meer dan 2.000 jaar in het stadsbeeld zo prachtig wordt weerspiegeld als hier. Van alle historische gebouwen zijn er 984 door de UNESCO als werelderfgoed erkend als ‘historische binnenstad met Stadtamhof‘. De Dom en de Krauterermarkt met de stiftskerk St. Johann, het Domschatzmuseum, het slot van de vorsten Thurn und Taxis en de historische Adler-apotheek behoren tot de belangrijkste historische gebouwen maar vormen slechts een klein gedeelte van de schitterende bezienswaardigheden.


De Steinerne Brücke is met recht een wereldwonder; al in de 12e eeuw werd deze burg over de Donau gebouwd. Het stenen mannetje Bruckmandl zit er overigens pas sinds de 16e eeuw. In het noorden van de oude binnenstad staat het oudste bouwwerk van Duitsland; de Porta Praetoria, gemaakt van enorme blokken quaderzandsteen in 197, is een herinnering aan de Romeinse tijd. Als je zondagochtend in Regensburg bent, mag een bezoek aan de Dom niet ontbreken; hier zingt dan het beroemde jongenskoor de Domspatzen tijdens de hoogmis.

In de straten en steegjes in de binnenstad zijn vele restaurants, bars en cafés om even een biertje te pakken of een hapje te eten. Bijvoorbeeld op de Haidplatz, een van de mooiste pleinen, met zijn typische driehoekige vorm.

Shoppen kan hier ook prima. De talloze kleine en grote winkels in de voetgangerszone van de binnenstad bieden volop keuze. In de prachtige Händlmaier-winkel in de Untere Bachgasse is de beroemde zoete mosterd van Luise Händlmaier –  volgens kenners de beste mosterd ter wereld – te koop.

Tijdens de adventsperiode van eind november tot Kerst zijn er 3 kerstmarkten in Regensburg met o.a. concerten van de Domspatzen.

Regensburg behoort tot de mooiste steden van de wereld en ligt in het oosten van Beieren op circa 720 kilometer van Utrecht.

  Booking.com