Vele culturele monumenten in Kroatisch Dalmatië
09 augustus 2021 

Vele culturele monumenten in Kroatisch Dalmatië

In verhouding tot de oppervlakte heeft Kroatië een groot aantal culturele monumenten. En met een aantal die ook de lijst van Unesco Werelderfgoed hebben bereikt. Een van de redenen voor deze rijkdom is de uitzonderlijke liggen van Kroatië; op de belangrijke verkeersroutes en op het kruispunt van de grote civilisaties waarvan elk een spoort achterliet. In Kroatië vind je dan ook monumenten uit de periode van het oude Rome, de vroege Middeleeuwen, de mediterrane Renaissance, de Midden-Europese barok en het nieuwentijdse secessionistische erfgoed.

Driemaal Unesco tussen Sibenik en Split

Aan de Dalmatische kust liggen naast het bekende Dubrovnik nog drie Unesco monumenten. Zo is Sibenik het bekendst om de gotisch-renaissance St. Jacobuskathedraal van de Kroatische bouwmeester Juraj Dalmatinac. Met zijn koepel van witte steen domineert hij deze eeuwenoude stad. Meer dan een eeuw lang heeft de bouw van deze kathedraal geduurd, om precies te zijn van 1431 tot 1535, en uitsluitend met steen van de eilanden Brac en Korcula. Met de indrukwekkende driedelige renaissance voorgevel en de beroemde kroonlijst van 84 gebeeldhouwde hoofden aan de buitenmuren is het een indrukwekkende kathedraal. Breng ook een bezoek aan de kathedraal, deze is binnen namelijk even indrukwekkend.

Door de combinatie van de gotische en renaissance bouwstijl en de originele bouwwijze met de grote stenen platen en blokken heeft de St. Jacobuskathedraal zijn plek op de Unesco-lijst verdiend.

Trogir met monumenten uit vele eeuwen

Even verder aan de kust ligt Trogir, op een klein eiland tussen het vasteland en het eiland Ciovo waarmee het door bruggen is verbonden. De stad is vrijwel onveranderd gebleven sinds de Middeleeuwen. Vanaf de periode van de oude Grieken heeft Trogir continu bestaan en dit zorgt ervoor dat naast de monumenten uit de hellenistische periode je hier monumenten vindt uit het oude Rome en de vroege en late Middeleeuwen. Het belangrijkste monument is de St. Laurentius kathedraal, gebouwd tussen de 13e en 15e eeuw, met het indrukwekkende romaanse portaal. Vlakbij bevindt zich de Stadsloggia en het fort Kamerlengo, beide uit de 15e eeuw. Met de kleine straatjes, de terrassen aan het water en de vele monumenten is Trogir een veelbezochte plek voor de toeristen.

Split

Het Mediterrane Split

Het Diocletioanuspaleis in Split is een van de belangrijkste werken van de late antieke architectuur. Niet alleen omdat enkele oorspronkelijke onderdelen bewaard zijn gebleven, maar ook door een reeks originele architectonische vormen, die de voorgangers zijn van de nieuwe vroegchristelijke, Byzantijnse en vroegmiddeleeuwse kunst. De kathedraal is gebouwd in de Middeleeuwen, waarbij gebruik werd gemaakt van oude materialen uit het mausoleum. De romaanse kerken uit de twaalfde en dertiende eeuw, evenals de middeleeuwse burcht, en de gotische, renaissance en barokke paleizen zijn alle gelegen binnen de oude Romeinse muren, waardoor zij een harmonisch geheel vormen.

Het paleis werd door de Romeinse keizer Diocletianius gebouwd in het historische hart van deze Mediterrane stad met haar promenade en vele terrassen.

Deze drie steden liggen dicht bij elkaar. Zo is de afstand van Sibenik via Trogir naar Split ongeveer 75 km.

In de zomerperiode zijn er rechtstreekse vluchten naar Split.

Vakanties naar Kroatië …

Hotels aan de Trogir Riviera en omgeving …